Mis on ühist spordil ja äril? Mõlemal juhul soovitakse hea tulemus ära teha, aga spordis ka harjutatakse järjepidevalt, äris ollakse sageli justkui ainult võistlusplatsil.

Meile meeldib jalgratastega matkata ja seega jälgime põnevusega ka teiste tegemisi – olukorrad ja naljad on ju tuttavad. Ka meiega on juhtunud näiteks seda, mis on EHH, UHHUDUURI lipukiri: „Kes siis enne matka trenni teeb – küll matka käigus vorm tekib“. Aga nii, nagu EHH, UHHUDUURI viimasel retkel, oleme ka meie enda sõpradega pidanud tõdema, et see vormi tekkimine matka käigus võib olla üks valus protsess, mis võtab matka rõõmu ära.

Loomulikult võib mõelda, et tähtis ongi teekond ehk protsess ise, mitte eesmärk kuhugi jõuda või midagi saavutada. See võimaldab liikuda (tegevusi teha) täpset selles valmiduses, nagu ma hetkel olen. Tegelik kohalolek ja nauding on suurem, sest seda ei häiri eesmärgi mittesaavutamise pinge ja pettumus.

See kõik pole aga nii lihtne, kui ma tahan liikuda teiste inimestega koos. Siis on lisaks minu enda ootustele ka teiste ootused, et me üldse suudaks tegelikult koos toimida, üksteisega arvestada. Teistega koos liikudes peaks ma ise suutma endast (st nii enda füüsilisest kui vaimsest vormist) võimalikult teadlik olla. Siis oskan ma ise selgemalt ka teistele väljendada, millega minu puhul arvestada võib.

Seega teen trenni pigem üksi või väiksema arvu sõpradega. Tean, mida konkreetselt treenin. Saan nii enda piire proovida ja avardada. Saan katsetada ja eksida, ilma et selle tõttu teistel midagi ära rikuksin. Ja päris võistlusspordis ei kujutaks ju ettegi, et käiakse ainult võistlustel – enamus (võib olla kuni 99%) ajast veedetakse ikka treeningul, et siis teha üks särav sooritus.

Aga kuidas on koostööga töö juures? Samuti juhtimisega, mis on ka paljuski koostöö?

  • Kas Sa oled juhina ainult võistlusplatsil või teed ikka trenni ka?
  • Kas Sa valid mõne konkreetse juhtimisoskuse, mida eraldi järjekindlalt lihvid?
  • Kas Sul on treener, kes aitab kõrvalt vaadata ja aru pidada?

No teadagi võib ka juhtimises lähtuda EHH, UHHUDUURI põhimõttest, et treening on nõrkadele, aga ühel hetkel võid avastada, et nii kaugele ei sõida.
JuhtimisRetke blogid teemadel: Juhtimiskoolitus, Juhtimiskonsultatsioon, Coacing, Strateegia, Visioon, Missioon, Juhtimisstiilid, Juhtimissüsteem, Liider, Eestvedamine, Meeskonnatreening, Meeskonnakoolitus, Meeskonnatöö, Seikluskoolitus, Eneseareng, Loovus, Motivatsioon