Olen viimasel ajal kokku puutunud mitme sarnase looga ettevõttega. Nad on alustanud entusiasmiga, proovides, kas „oma asjaga“ õnnestub saavutada piisav stabiilsus, et ennast ära elatada ja palgata ka mõned töötajad, et kliendile soovitud kvaliteediga teenust pakkuda. Ja see ongi õnnestunud – nad on suhteliselt valutult jõudnud miljonise aastakäibeni. Ja siis äkki on ettevõtte kasvul nagu klaaslagi ees!

Sarnaseid lugusid on muidugi ka suurema käibega firmade puhul – paljudel on see klaaslagi vastu tulnud näiteks 10 miljonise käibe juures. Nad püüavad teha täpselt sedasama, mis neile seni edu tõi, kuid see ei anna järgnevat kasvuhüpet. Inimesed võõranduvad ja sisemiste vastuolude lahendamine võtab järjest rohkem organisatsiooni jõust ära (vaata praktilist näidet SIIT).

Need, kellel on olnud piisavalt tarkust, on aru saanud, et „tee, mis tõi neid siia, ei pruugi neid enam edasi viia“. Tuleb teha midagi teisiti. Võimalik, et selleks on vaja koguni teistsuguseid inimesi!

Kui kaugelt vaadata, siis on igati arusaadav, et elu ongi tsükliline. Aastaajad vahetuvad. Loodus meie ümber areneb etappide kaupa. Ka laste arengu puhul näeme selgelt, et see on etapiline – ja ka meie käitumine lapsevanemana peab muutuma. Samuti ei ole ettevõtete areng mitte lineaarne, vaid see koosneb erinevatest etappidest. Kõik need etapid nõuavad erinevaid oskuseid ja käitumist. Aga kui selles ise sees oleme, siis kipume selle tõe ära unustama.

Loomulikult on iga ettevõtte areng erinev, kuid samas on need piisavalt sarnased, et iseloomulikud etapid välja tuua.

Ameerikas tehtud statistika paneb suuremad etapid aastakäibe järgi 1, 10 ja 50 miljoni peale. Ja nende vahel asuvad “surmaorud”, millest üle pääseb vaid väga väike osa. Kahjuks on loodus nii seatud, et organismid, mis ei arene, jäävad teistele alla ja nad tõrjutakse välja. Nii on ka ettevõtete puhul. Võib küll alustada „elustiili ettevõttega“ ja mitte soovida tormiliselt suureks kasvada, kuid kui areng pidurdub, võib ennast avastada olukorrast, kus ettevõte ei ole piisavalt eluvõimeline ja ärist saab hobi, st sellele tuleb peale maksma hakata.

Larry Griener on välja toonud 5 peamist ettevõtte arengu faasi ja nende vahel olevad kriisid.

Näeme, et sõltumata sellest, et väliskeskkond muutub järjest ebastabiilsemaks (VUCA-maailm), on ettevõtte eksistentsi ohustavad kriisid ikkagi peamiselt sisemised, mõtteviisist ja harjumustest lähtuvad. Ja paratamatult sõltuvad need juhist – loe „Kui juht muutub organisatsiooni arengu piduriks“.

Mulle meeldib ammu kuuldud Olari Taali kirjeldus juhtidest:

  • 10 töötajaga ettevõtte juht on egoist. Ta on Tom Sawyer, kes teeb seda, mida ta ise tahab ja on ebameeldivate tööde jaoks leidnud teised inimesed.
  • 100 töötajaga juht peab olema hea müügimees. Ta peab olema enda ideed nii klientidele kui ettevõttesse sisse piisavalt hästi müünud, et nii suureks kasvada.
  • 1000 töötajaga juht peab olema hea kindral. Ta on suutnud tagada korra ja süsteemi, et nii suurt organisatsiooni koos hoida.
  • 10 000 töötajaga juht peab olema hea filosoof.

Organisatsioonide ülesehitus on ajaga muutunud ja kindralite roll on vähenenud, kuid juhi arengu vajaduse protsessi iseloomustab see siiski.

Kui algusesse tagasi tulla, siis need Tom Sawyerid on reeglina väga head spetsialistid. Neil on hea idee ning oskus see idee ise oma kätega teoks teha ja kliendini toimetada. Küll aga ei ole nad sageli head organisatsiooni kujundajad. Aga kui inimesi on juba üle kümne, siis tuleb paratamatult tegelema hakata organisatsiooni siseste seoste ja koostööga, sest seoste keerukus muutub juba nii suureks, et iseenesest asjad ei toimi. Ettevõtet ja selle arengut tuleb hakata teadlikult juhtima. Vähesed raatsivad enda loodud ettevõtte juhtimist võõrastesse kätesse anda ja seega tuleb iseennast vabastada (ära delegeerida) spetsialisti töödest, mis võib olla just kõige rohkem meeldivad.

Kui see teadmine, et nüüd tuleb juhtima hakata, saabub ootamatult (eriti kui selle sunnib peale organisatsioonis plahvatanud kaos), siis võib juhtuda, et pendli efektina tormatakse üle juhtima. Sel moel aktiivselt käske ja keelde loopima hakates lõhutakse aga enda meeskond ära.

Siin soovitame endale coach appi võtta. Üht retsepti ei ole, aga võimalik, et saame mõned segadused ära hoida ja mõnes kohas juhatada otsemat teed ettevõtte järgmisesse loomuliku arengu faasi.

Seega, suvepuhkus on selleks korraks läbi. Algab uus kooliaasta, ja seda loodetavasti mitte ainult lastel. Kui tunned, et tahad olla homme targem ning tänu sellele enda aega ja energiat paremini kasutada, siis pead ka ise enda mõtte ärksa hoidma. Loodame, et Sa leidsid suvel mahti enda sisse vaadata ja enda soove selgemaks mõelda. Meie soov on Sind jätkuvalt enesearengu teel partnerina toetada!
JuhtimisRetke blogid teemadel: Juhtimiskoolitus, Juhtimiskonsultatsioon, Coacing, Strateegia, Visioon, Missioon, Juhtimisstiilid, Juhtimissüsteem, Liider, Eestvedamine, Meeskonnatreening, Meeskonnakoolitus, Meeskonnatöö, Seikluskoolitus, Eneseareng, Loovus, Motivatsioon